Το τσαμπί

Το τσαμπί
Μια παρομοίωση για την ομάδα των Διαιτητών

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Νέα «Ζωή εν Τάφω» για την Ελληνική Διαιτησία Πυγμαχίας.



Νέα πνοή στο άθλημα έδωσε η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών στον «Τάφο του Ινδού».

Οι νέοι συνάδελφοι με τα πτυχία τους.
        Το διάστημα 12 με 16 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Ανδρών Α’ Κατηγορίας καθώς και το αντίστοιχο των Γυναικών και των Νεανίδων-Κορασίδων. Οι αγώνες έγιναν στο κλειστό γυμναστήριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, το γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού». Πρόκειται για ένα ιστορικό γυμναστήριο το οποίο φιλοξένησε μεγάλες εγχώριες και διεθνείς αναμετρήσεις καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, κάποιες εκ των οποίων διεύθυνε και ο συνάδελφος Διαιτητής Πυγμαχίας Θεόδωρος Βιδάλης. Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν στο παρελθόν το ιστορικό αυτό γήπεδο η πρώτη επαφή με αυτό δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Η τροπαιοθήκη του Συλλόγου, το πράσινο χρώμα που κυριαρχεί παντού, τα συνθήματα και οι ζωγραφιές που κυριαρχούν στους χώρους, μας εντυπωσίασαν. Στο αγωνιστικό μέρος τώρα της διοργάνωσης η μικρή συμμετοχή, οι λίγοι αγώνες και η καλή φιλοξενία του Παναθηναϊκού στον «Τάφο του Ινδού» χαρακτήρισαν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Ανδρών καθώς χαρακτήρα Πανελληνίου Πρωταθλήματος είχαν μόνο οι κατηγορίες των 81 και +91 κιλών στους άνδρες ενώ στις υπόλοιπες δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη οκτάδα και έτσι «υποβαθμίστηκαν» σε Διασυλλογικό Πρωτάθλημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση εν μέσω διαμαρτυριών αρκετών αποστολών που διαφώνησαν με την συγκεκριμένη απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (Ε.Ο.Π.).
Ο ΒΒασίλης Βεργόπουλος με το πτυχίο του.
      Στην έναρξη της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη των Διαιτητών-Κριτών όπου έγινε μια σύντομη παρουσίαση των Κανονισμών από τον Διεθνή Διαιτητή κύριο Ευάγγελο Μπουγιούκα. Στη συνέχεια και στη διακοπή του προγράμματος της πρώτης μέρας των αγώνων, η Ομοσπονδία απένειμε τα πτυχία στους αποφοίτους της πρόσφατης Σχολής Διαιτητών-Κριτών και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία και επιτυχίες. Το στελεχικό δυναμικό των Διαιτητών σε αυτή τη διοργάνωση υπήρξε ιδιαιτέρως μεγάλο καθώς δίπλα στους Διεθνείς Διαιτητές με μεγάλη εμπειρία όπως οι Βαγγέλης Μπουγιούκας, Θεόδωρος Βιδάλης, Γιώργος Καούρης, Κώστας Παναγάκης, Θανάσης Χουλιάρας, Χρήστος Βιτωράτος και τους Θεσσαλονικείς Ηλία Αλμασίδη, Νίκο Πουταχίδη, Γιάννη Μπαχά και Κώστα Ορφανίδη (σε ρόλο πάλι γραμματειακής υποστήριξης), βρέθηκαν και αρκετοί νέοι συνάδελφοι όπως ο Μιχάλης Αεράκης και ο Στυλιανός Μάρκογλου αλλά και αρκετοί άλλοι νέοι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επάρκεια στα καθήκοντά τους. Αποδόθηκε ορθή κρίση και αναδείχθηκαν νικητές, κατά γενική ομολογία, οι ικανότεροι πυγμάχοι. Συγχαίρουμε την Ομοσπονδία για την ευκαιρία ανανέωσης και εξέλιξης που έδωσε με την πρόσκληση και αξιοποίηση όλου του δυναμικού της Διαιτησίας.       
Ο Γιάννης Αϊδινιώτης με τον ΠερικληΤρικαλιώτη.
Ο Κώστας Παναγάκης.
         Στο περιθώριο των αγώνων τιμήθηκε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αϊδινιώτης για την προσφορά του στο άθλημα. Ο γνωστός προπονητής διευθύνει το προπονητήριο του Παναθηναϊκού στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» (κάτω από τη θύρα 5) όπου μυούνται στα μυστικά του αθλήματος παιδιά από επτά ετών αλλά και ενήλικες. Τους τελικούς παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κύριος Σπύρος Καπράλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κύριος Ισίδωρος Κούβελος. Η διοργάνωση προσέλκυσε και τις τρεις μέρες
Ο Μιχάλης Αεράκης.
μεγάλο αριθμό φιλάθλων που με ενθουσιασμό ενίσχυσαν τις προσπάθειες των πυγμάχων και τους χειροκρότησαν όλους. Θα πρέπει να σημειώσουμε την πολύ σημαντική συμβολή του ιατρικού επιτελείου της Ομοσπονδίας το οποίο με επικεφαλής τον κύριο
Φιλιππάτο παρείχε τις υπηρεσίες του στους αθλητές. Η πρωτοβουλία των υπευθύνων του πυγμαχικού τμήματος του Παναθηναϊκού να παραθέσουν δεξίωση κατά τη διάρκεια των τελικών αγώνων την Κυριακή, αποδείχθηκε επιτυχής και καλαίσθητη και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο Ισίδωρος Κούβελος στην απονομή.
Αναλυτικά οι νικητές όλων των κατηγοριών σε Άνδρες και Γυναίκες ήταν:
ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
51κ. 1. Βασιλική Παπαδούλα (Α.Ο. Διαγόρας), 2. Αναστασία Ζυγουρίτσα (Λεωνίδας), 3. Παρασκευή Χόνδρου (Ευθύμαχος).
54κ. 1. Αντωνία Παπουτσάκη (Ολυμπιακός), 2. Σοφία Τσοπαρέλου (Παναχαϊκή), 3. Παρασκευή Σεργάκη (Άρης Νίκαιας), Παρασκευή Τσιάνου (Ηρακλής Αγίων Αναργύρων).
60κ. 1. Χριστίνα Μέρτογλου (Μπάλιος), 2. Έλενα Πλάτανα (Εθνικός), 3. Αλεξάνδρα Παπανικολάου (Ολυμπιακός), Ανδρομάχη Κούγκα (Σπάρτακος).
Παλιοί και νέοι συνάδελφοι.
ΑΝΔΡΕΣ:
56κ. 1. Διονύσης Περδικάρης (Αριστοτέλειο), 2. Οδυσσέας Τόζιος (Κολοσσός Ιωαννίνων)
60κ. 1. Κώστας Λελούδας (Παναθηναϊκός), 2. Σωτήρης Κριθάρας (Τόφαλος)
64κ. 1. Αναστάσιος Γεωργαντάς (Άρης Νίκαιας), 2. Παναγιώτης Ματσάγκος (Ορμή), 3. Νίκος Γασπαρινάτος (Παναχαϊκή)
69κ. 1. Θόδωρος Ριτζάκης (Παναθηναϊκός), 2. Λάζαρος Ισαακίδης (Άγιος Δημήτριος), 3. Γιώργος Μπατιρίδης (Αλέξανδρος Μουδανιών), Δημήτρης Τσιότσιος (Π.Α.Ο.Κ.)
75κ. 1. Στέφανος Σαββίδης (Αλέξανδρος Μουδανιών), 3. Σταύρος Χαρίσης (Αριστοτέλειο)
81κ. 1. Πολυνίκης Καλαμαράς (Εθνικός Κοζάνης), 2. Οδυσσέας Τσακουρίδης (Α.Π.Σ. Περάματος), 3. Παναγιώτης Μουντάκης (ΣΜΔΑ Δροσιάς), Νίκος Αρμένης (Γ.Σ. Πολυδεύκης).
+91κ. 1. Γιώργος Μπίλης (Εθνικός), 2. Γιώργος Τσατσούλας (Ηρακλής Χαϊδαρίου).
         Ως ιστολόγιο "ορμώμενο" από τη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να τονίσουμε με υπερηφάνεια την παρουσία της ομάδας Γυναικών του "Άρη" Θεσσαλονίκης που επέστρεψε φορτωμένη με μετάλλια από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών. Η αποστολή του Άρη αποτελούταν από επτά αθλήτριες όπου μετά από τρεις αγωνιστικές μέρες όπου έδωσαν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους για την κατάκτηση της νίκης, κατάφεραν να ανέβουν και οι επτά στο βάθρο των νικητών κατακτώντας τρία χρυσά , δυο αργυρά και δυο χάλκινα μετάλλια. Αναλυτικά, η Οβσεπιάν Ελένη ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Κορασίδων στα 66 κιλά , η Βλαχοδημου Βασιλική ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Νεανίδων στα 75 κιλά, η Κοντούλη Στέλλα ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Γυναικών στα 69 κιλά, τα αργυρά μετάλλια κατάκτησαν , η Τσάμη Κατερίνα στη κατηγορία των Νεανίδων στα 75 κιλά κα η Σιαπάτη Αφροδίτη στην κατηγορία γυναικών στα 57 κιλά και τα χάλκινα μετάλλια η Κούγκα Ανδρομάχη στα 60 κιλά και η Γιάντση Χαρά στα 69 κιλά στην κατηγορία Γυναικών. 
Βασ΄θιλης Κοκόλης και Λάζαρος Ισαακίδης.
      Η αποστολή του Άρη ήταν η πιο μεγάλη ομάδα σε συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα με επτά αθλήτριες και αυτό αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο τμήμα των γυναικών. Οι προπονητές του τμήματος Γκαβεζος Γιώργος και Κωστιδης Στέργιος όπως και ο έφορος του τμήματος Δημαρέλης Ανδρέας έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στην παρουσία των αθλητών του σωματείου «Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης με προπονητές το Γιάννη και Βασίλη Κοκόλη. Ο σύλλογος τους κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 69 κιλά των Ανδρών με τον Λάζαρο Ισαακίδη. Επίσης, η αποστολή του μοναδικού συλλόγου της Χαλκιδικής, του «Μέγα Αλέξανδρου» Μουδανιών (της οποίας ηγήθηκε ο κύριος Μαντάρας), επέστρεψε με δύο μετάλλια τα οποία πήραν ο Γιώργος Μπατιρίδης, τρίτος στα 69 κιλά των Ανδρών και ο Στέφανος Σαββίδης πρώτος στα 75 κιλά των Ανδρών. Και τα δύο σωματεία επέστρεψαν με μετάλλια και διακρίσεις στην έδρα τους.
Όστρακο με το όνομα του Αριστείδη (ευτυχώς δεν είδα το δικό μου).
     Πιστεύουμε πως η διοργάνωση αυτού του Πρωταθλήματος υπήρξε υποδειγματική και έδωσε νέα πνοή στην Διαιτησία του αθλήματος «μπολιάζοντας» το έμπειρο υλικό της με νέο «αίμα» που διαθέτει ενθουσιασμό και ευσυνειδησία. Ελπίζουμε πως οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους θα συνεχιστούν. Τέλος, επανερχόμαστε στην πρόταση μας για τον εμπλουτισμό της δραστηριότητας των Διαιτητών-Κριτών με κάθε ευκαιρία επίσημης, ή ανεπίσημης διοργάνωσης, με την οργανωμένη επίσκεψη και ξενάγηση σε μνημεία ή μουσεία της περιοχής που αυτή λαμβάνει χώρα. Και αυτή τη φορά, δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, όπου μπορεί κανείς να βρει και πολλές αναφορές (αγάλματα, αγγεία και άλλα) στην Πυγμαχία αλλά και το λειτούργημα του Ελλανοδίκη και του Διαιτητή των μαχητικών αθλημάτων (Πάλη, Παγκράτιο, Πυγμαχία) στην Αρχαία Ελλάδα.