Το τσαμπί

Το τσαμπί
Μια παρομοίωση για την ομάδα των Διαιτητών

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η «κατάχωση» των αθλητικών πολιτιστικών αγαθών.



Η περίπτωση του αρχαιότερου Ολυμπιακού μαχητικού αθλήματος της Πυγμαχίας.

       
Το ριγκ του Καυταντζογλείου κάποτε.
«Κατάχωση» είναι η πρακτική που εφαρμόζουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες στη χώρα μας όταν οι συνθήκες (δες τα συμφέροντα) απαιτούν να θαφτεί υπό προϋποθέσεις κάποιο αρχαιολογικό εύρημα προκειμένου να μην αποτραπεί κάποια επένδυση. Σε εισαγωγικά τίθεται ο όρος καθώς τα άϋλα πολιτιστικά αγαθά, όπως αυτά του Αθλητισμού, δηλαδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Εκεχειρία, τα αγωνίσματα με αρχαιοελληνική προέλευση, η αθλητική ορολογία και άλλα, δεν καταχώνονται, εξοστρακίζονται όμως με την αδιαφορία και την απαξίωση.
        Στην έννοια του «πολιτιστικού αγαθού» ενός λαού, εκτός από τα μνημεία και τα καλλιτεχνήματα συμπεριλαμβάνονται και τα άϋλα αγαθά, όπως η αξεπέραστη έμπνευση των Ελλήνων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και φυσικά όλων των αγωνισμάτων που περιλάμβανε το πρόγραμμά τους. Η Πάλη, το Παγκράτιο και η Πυγμαχία μετέτρεψαν την βιαιότητα του πολέμου σε μια υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική διαδικασία, τιθασεύοντας ορμέμφυτα και δημιουργώντας από αυτά αξίες και ιδανικά.
   
Η ομάδα του Αγίου Δημητρίου.
Τη διαφύλαξη αυτής της παρακαταθήκης έχουν επωμιστεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πολιτείας, τα οποία στην εποχή μας και σε αυτήν τη χώρα της υπερβολής αριθμούν ήδη έξι Πανεπιστημιακά Τμήματα!!! Τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού λειτουργούν σήμερα ως «Χώροι Υγειονομικής Ταφής» πολιτιστικών αγαθών. Το αντικείμενο του Ολυμπιακού Αθλήματος της Πυγμαχίας εξοβελίστηκε από το πρόγραμμα σπουδών όλων των Σχολών της χώρας (εκτός από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, ακόμη) ενώ σε κάποια τμήματα, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, αντικαταστάθηκε με την   γενική ειδικότητα της «Αυτοάμυνας». Σε ένα από τα μεγαλύτερα Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας, αυτό του Α.Π.Θ., η Πυγμαχία ακολούθησε μια σχεδιασμένη πορεία απαξίωσης καθώς σταδιακά καταργήθηκε η ειδικότητα της Πυγμαχίας αλλά και εξαφανίστηκαν όλα τα ρινγκ από τα δημόσια γυμναστήρια της πόλης (Καυταντζόγλειο Στάδιο και Αλεξάνδρειο Μέλαθρο), έκλεισε η Τοπική Επιτροπή που εκπροσωπούσε τα σωματεία της πόλης, ενώ σταμάτησε εδώ και χρόνια η ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα στο αντικείμενο. Την πορεία αυτή του «Χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου» ακολουθούν και τα άλλα Ολυμπιακά αθλήματα όπως η Πάλη (που υποτιμήθηκε βιαίως από την Δ.Ο.Ε. με την πρόταση εξοβελισμού της), ενώ το Παγκράτιο αναπτύσσεται με δυσκολία έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα. Την ίδια ώρα οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί της Φυσικής Αγωγής έχουν να επιλέξουν ειδικεύσεις σε μια σειρά ξενόφερτων αθλητικών προϊόντων.
      Απαιτούμε την άμεση επανένταξη της Ειδίκευσης της Πυγμαχίας στο Πρόγραμμα Σπουδών των Τ.Ε.Φ.Α.Α. όλης της χώρας,  την στήριξη με υλικοτεχνική υποδομή και την επάνδρωση με καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό όλων των φορέων που την καλλιεργούν. Έτσι θα διασφαλιστεί η ανάδειξη του Ολυμπιακού αθλήματος της Πυγμαχίας που έρχεται από την αρχή της Ελληνικής ιστορίας για να διδάξει ήθος, αγωνιστικότητα, καρτερία και ένα πλήθος αρετών που όφειλε να συγκεντρώνει ο πρόγονός μας πολίτης-οπλίτης. Κανένα ξενόφερτο προϊόν αθλητικής κουλτούρας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αθάνατες συλλήψεις του αθλητικού πολιτισμού του τόπου μας. 

Αλέξανδρος Λεονταρίτης.