Το τσαμπί

Το τσαμπί
Μια παρομοίωση για την ομάδα των Διαιτητών

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

"Ι' Μαθητιάδα". Η Πυγμαχία το δημοφιλέστερο άθλημα και φέτος


Τέταρτη χρονιά, φέτος με βροχή
        Ακόμη μια διοργάνωση της «Μαθητιάδας» έφεραν σε πέρας οι διαιτητές-κριτές Πυγμαχίας του Φορέα μας. Οι αγώνες φέτος διεξήχθησαν υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, οι οποίες όμως δεν πτόησαν τους μαθητές, συνοδούς, εθελοντές και διαιτητές που ολοκλήρωσαν το γεμάτο πρόγραμμα του αθλήματος. Οι τριάντα αγώνες όλων των κατηγοριών τράβηξαν την προσοχή όλων των επισκεπτών της «Ι’Μαθητιάδας» και η Πυγμαχία έγινε το δημοφιλέστερο άθλημα της Δευτέρας 14/5.
        Και φέτος το στελεχικό δυναμικό του σπορ απετέλεσαν οι εκπαιδευτικοί διαιτητές πυγμαχίας Γιάννης Μπαχάς, Δημήτρης Σαλονικιός και Δημήτρης Παπαδόπουλος και οι έμπειρες εθελόντριες Θάλεια Τσελεμπή και Βαρβάρα Χατζηφωτίου. Οι αγώνες, αν και μεταξύ μαθητών χωρίς προηγούμενη εμπειρία, ήταν συναρπαστικοί και η κρίση τους, σε πολλές περιπτώσεις, δύσκολη. Όπως πάντα, ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε από τους κριτές στο θέμα της ασφάλειας των μαθητών.
Ο Δημήτρης Σαλονικιός διδάσκει
        Πρέπει να σημειώσουμε την μεγάλη συμβολή στην αύξηση των συμμετοχών στο άθλημα των μαθητών του 1ου Δημόσιου Ειδικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Η γυμνάστρια του Σχολείου Ελένη Γεροκώστα με τη συνεργασία των συναδέλφων της Παναγιώτη Μανουσαρίδη και Γιάννη Μπαχά παρότρυναν τους μαθητές τους να αγωνιστούν (το Σχολείο επισκέφθηκε τη Μαθητιάδα την Δευτέρα). Η φυσική κατάσταση, το ήθος και ο δυναμισμός που επέδειξαν οι μαθητές ξάφνιασαν ευχάριστα τους συνοδούς του Σχολείου αλλά και όλους τους θεατές. Αρκετοί εξ’ αυτών κατέκτησαν και μετάλλιο, όπως ο Αχιλλέας Γιαβρόγλου (τρίτος στα 55 κιλά) και ο Βασίλης Σπύρου (δεύτερος στα 75 κιλά).
Ο Αχιλλέας Γιαβρόγλου, 3ος στα 55κ.
        Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή χρονιά όπου οι διαιτητές του Φορέα μας προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον Θεσμό (από το 2008, πέρσι δεν έγινε Μαθητιάδα). Θα συνεχίσουμε δε και στο μέλλον πεπεισμένοι απόλυτα για την πολιτιστική και παιδαγωγική αξία του.      

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Οι Αγώνες "Πραβατζή" με τηλεματική πλέον


Ο Κώστας Πασχαλέρης
   Δεν είναι φυσικά είδηση η διοργάνωση αγώνων «Πραβατζή» στη Θεσσαλονίκη, αν και το τελευταίο διάστημα η συχνότητά τους έχει μειωθεί αισθητά. Με την ευκαιρία των πρόσφατων αγώνων το Σάββατο 19/5 οφείλουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις.
        Αρχικώς, εξαιρετικά σημαντική είναι η δυσμενής εξέλιξη της διακοπής της λειτουργίας των Γραφείων της Τοπικής Επιτροπής Πυγμαχίας και η μετακίνηση του προσωπικού στην Αθήνα. Σχετικώς, ενημερωθήκαμε επισήμως από τον Διευθυντή αγώνων κ. Νίκο Κούρκουλα. Η διαμαρτυρία των προπονητών (που θα δημοσιεύσουμε και εμείς) εκφράζει απολύτως τα συναισθήματα του χώρου για την εξέλιξη αυτή. Οι λόγοι είναι οικονομικοτεχνικοί, όπως εξήγησε ο κ. Κούρκουλας, και φυσικά επηρεάζουν και τη σχέση των Διαιτητών-Κριτών με την Ομοσπονδία αφού θα πρέπει πλέον να απευθύνονται ακόμη και για απλά ζητήματα στην Αθήνα.    
Στο πλαίσιο αυτό η επίλυση των παρακάτω ζητημάτων μετατίθεται στις «Ελληνικές Καλένδες»:
-        Η μείωση των Κριτών από 5 σε 3 (ο ένας στη Διεύθυνση) που μειώνει την ευθυκρισία του αγώνα.
-        Η κρίση των αγώνων χωρίς την χρήση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής σημείων, αλλά με τη χρήση δελτίων κρίσης. Κάθε εξοπλισμός πλέον βρίσκεται στην Αθήνα.
-        Η μη αποζημίωση των Διαιτητών για τις υπηρεσίες τους.
-        Η «λειψανδρία» και η αποστελέχωση (ο όρος πλέον απολύτως σωστός καθώς δεν υπάρχει καμία ενεργός γυναίκα συνάδελφος στη Θεσσαλονίκη) στον χώρο των Διαιτητών-Κριτών  αφού οι παλαιότεροι συνάδελφοι δεν συμμετέχουν στους αγώνες ακούσια, όπως οι Ορφανίδης Κώστας, Σαλονικιός Δημήτρης και Πεταλωτής Κώστας. Κάποια εμπλοκή επίσης παρουσιάστηκε και στην έναρξη της χρησιμοποίησης των νέων απόφοιτων της πρόσφατης Σχολής της Ε.Ο.Π.
-        Η απουσία κάθε σχεδιασμού και πρόβλεψης για τη διοργάνωση Σεμιναρίων (ακόμη και ανεπισήμων με ευθύνη των συναδέλφων που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις).
Ο Χρήστος Σιδηρόπουλος
    Μετά την παραπάνω σύντομη καταγραφή των χρόνιων ζητημάτων του χώρου θέλουμε επίσης να επισημάνουμε το εξής: Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι πως ενισχύει το άθλημα η καταγραφή και συζήτηση θεμάτων που το απασχολούν. Βεβαίως οι θέσεις και οι απόψεις που εκφράζονται πρέπει να είναι ενυπόγραφες και (όποτε υπάρχει) θα πρέπει να παρουσιάζεται και ο αντίλογος μέσα από τα ίδια τα μέσα. Η ιστοσελίδα μας, ο σχολιασμός στα κοινωνικά δίκτυα και η αρθρογραφία μας στις εφημερίδες, εμπλουτίζει τον διάλογο για το άθλημα (όπου αυτός γίνεται) και συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων. Ακόμη και όταν μέσα στον μεγάλο όγκο των κειμένων μας υπάρχουν επώνυμοι σχολιασμοί (ή ακόμη και λεζάντες σε φωτογραφίες) με χιούμορ και σκωπτική διάθεση, πιστεύουμε πως βοηθούν, όπως πάντοτε η σάτιρα, στη βελτίωση καταστάσεων και συμπεριφορών.
Ο Ηλίας Αλμασίδης
    Σε κάθε περίπτωση ουδείς αναφέρεται σε προσωπικά ζητήματα συναδέλφων ή άλλων και πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα δημοσίευσης της αντίθετης άποψης. Εξάλλου επειδή «το σιωπάν εστί συναινείν» και δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα όσα συμβαίνουν, για αυτό και γράφουμε. Σωστά;