Το τσαμπί

Το τσαμπί
Μια παρομοίωση για την ομάδα των Διαιτητών

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Απαραίτητη η γνώση των Α' Βοηθειών για τους Διαιτητές

Σεμινάρια από τους “Έλληνες Διασώστες” στο Βαφοπούλειο

Από την πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου
      Σεμινάριο στην παροχή Α' Βοηθειών από τους “Έλληνες Διασώστες” παρακολούθησαν τα μέλη μας Γ. Μπαχάς, Δ. Παπαδόπουλος και Π. Αρναουτίδου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο το τριήμερο 18 με 20 Απριλίου 2015. Οι συνάδελφοι γυμναστές είχαν την ευκαιρία, στον τρίτο κύκλο εκπαίδευσης, να διδαχθούν εξαιρετικά σημαντικά θεωρητικά αντικείμενα όπως: η ασφαλής προσέγγιση σε περιστατικό, τα τραύματα και αιμορραγίες, η καταπληξία, το έμφραγμα και η στηθάγχη καθώς και πρακτικά θέματα όπως η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, η μετακίνηση τραυματιών και η πνιγμονή.
Από την πρακτική εξάσκηση
      Όπως μπορεί να κατανοήσει κανείς, η γνώση και η εξάσκηση των συναδέλφων διαιτητών στην παροχή των πρώτων βοήθειων, στην ΚΑΡ.Π.Α. και τη χρήση απινιδωτή είναι απαραίτητη. Η διοργάνωση σεμιναρίων Α' Βοηθειών από την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας, αλλά και από όλους τους φορείς των μαχητικών αθλημάτων (από το επίπεδο των συλλόγων μέχρι των Ομοσπονδιών) πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Βεβαίως, σε όλους τους επίσημους αγώνες της Πυγμαχίας όλων των κατηγοριών υπάρχει παρουσία εξειδικευμένου ιατρού ο οποίος και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές ενέργειες όταν απαιτηθεί. Οι Θεσσαλονικείς διαιτητές Πυγμαχίας είχαν την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2013 να παρακολουθήσουν την εισήγηση του κυρίου Ιωάννη Φιλλιπάτου, μέλους της Ιατρικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, ο οποίος στην εισήγηση του επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του Κανονισμού της A.I.B.A. που επιβάλλει πλέον αποκλειστικώς την παρέμβαση ιατρού σε όλες τις περιπτώσεις τραυματισμού πυγμάχου.      
Ο κ. Φιλιππάτος Ιωάννης
      Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε όμως ότι το άθλημα έχει διάφορες εκφάνσεις όπως η προπόνηση και η επίδειξη και ότι αγώνες πυγμαχίας συμπεριλάμβάνονται σήμερα σε κάθε είδους διοργανώσεις εκτός Ομοσπονδίας, όπως οι αγώνες της επαγγελματικής Πυγμαχίας και τα Τουρνουά μαχητικών αθλημάτων (Scorpion, No Limits, κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση και ως ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες οι Διαιτητές Πυγμαχίας οφείλουν να γνωρίζουν τα παραπάνω αντικείμενα. Οι συνάδελφοι Γ. Μπαχάς, Δ. Παπαδόπουλος, Δ. Σαλονικιός και Π. Αρναουτίδου διαθέτουν πιστοποίηση ΚΑΡ.Π.Α. και χρήσης απινιδωτή καθώς παρακολούθησαν και το ετήσιο σεμινάριο για την Αντιμετώπιση Κρίσεων του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης.
        Ο Σύλλογός μας προγραμματίζει σεμινάριο υπό την αιγίδα και τη μέριμνα των ΕλλήνωνΔιασωστών για τα μέλη του στο αμέσως προσεχές διάστημα στον χώρο του διασωστικού φορέα στο Καυταντζόγλειο Στάδιο στο οποίο θα δωθεί και βεβαίωση. Ενημερωθείτε για τα σεμινάρια των Ελλήνων Διασωστών, επικοινωνήστε μαζί τους στα γραφεία τους κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το απόγευμα αλλά και με τους διαιτητές Πυγμαχίας για τις δυνατότητες εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: