Το τσαμπί

Το τσαμπί
Μια παρομοίωση για την ομάδα των Διαιτητών

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Έκθεση με θέμα: "Οι Θεσσαλονικείς τρώνε"

Συμμετέχουμε στην Έκθεση «Γαστρονομική Ελλάδα: σύντηξη ιδεών, ανθρώπων και υλικών»

        Οι Διαιτητές Πυγμαχίας της πόλης μας συμμετέχουν στην Έκθεση “Οι Θεσσαλονικής τρώνε” που διοργανώνεται το προσεχές διάστημα. Μέσα από φωτογραφίες που παραχώρησαν οι συνάδελφοι για την Έκθεση αναδεικνύονται οι φιλικές σχέσεις που ανέπτυξαν στην πολυετή σχέση τους μέσα από συνεστιάσεις και φιλικά γεύματα με την ευκαιρία πυγμαχικών διοργανώσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων. Στο κείμενο που συνοδεύει το σώμα των φωτογραφιών που παρέδωσαν για την Έκθεση οι Θεσσαλονικείς Διαιτητές αναγράφεται:
Φτιάχνουν οι Έλληνες κοινότητες και ιστορία οι παρέες. Τα “τραπεζώματα” των Διαιτητών του μποξ”

Από δείπνο που παρέθεσε η Ομοσπονδία στην Περαία
      "Η Θεσσαλονίκη την δεκαετία του 1980 (και έκτοτε) εκπαίδευσε και απέδωσε στο άθλημα της Πυγμαχίας, πολλούς άνδρες και γυναίκες Διαιτητές και Κριτές Πυγμαχίας. Για αρκετά χρόνια, οι Διασυλλογικοί αγώνες και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα σε όλη την Ελλάδα (στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα, Λάρισα, Αμφιλοχία, Γιάννενα, Ελευθερούπολη, και αλλού) και οι Σχολές και τα Σεμινάρια αποτελούσαν μια θαυμάσια ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων τους, για ανταλλαγή απόψεων και για κριτική για τους πάντες και τα πάντα. Φυσικά και οι διάφορες ευκαιρίες για “γλέντι” με την αφορμή του αρραβώνα, του γάμου, των βαφτισίων ή άλλων γεγονότων της ζωής των συναδέλφων, αξιοποιήθηκαν αναλόγως.
Δείπνο που παρέθεσε η Ε.Ο.Π. στην Πάτρα
      Σήμερα, το δυναμικό της Διαιτησίας της Πυγμαχίας από τη Θεσσαλονίκη, έχει μειωθεί σημαντικά και καθώς οι δυνατότητες εξέλιξης είναι πλέον μικρές αλλά και οι σχέσεις των διαιτητών δεν είναι πάντοτε θερμές, οι ευκαιρίες για κοινή έξοδο για γεύμα ή δείπνο (ή έστω πρόχειρο φαγητό) περιορίστηκαν. Εμείς θυμόμαστε πάντως με ευχαρίστηση τα γεύματα που μοιραστήκαμε ως διαιτητές αλλά προπαντώς ως φίλοι. Και οι φωτογραφίες που εκθέτουμε το επιβεβαιώνουν".
      Σχετικά τώρα με την Έκθεση: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Κολέγιο Περρωτής στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την εξακρίβωση της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης μας απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στους Θεσσαλονικείς να μοιραστούν μαζί τους προσωπικές τους φωτογραφίες και ιστορίες από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί και κέντρα διασκέδασης, όπου έτρωγαν και διασκέδαζαν με φίλους ή συγγενείς.
Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς στην Καλαμαριά
      Σε πρώτη φάση, συλλέχθηκαν φωτογραφίες που καλύπτουν το χρονικό φάσμα του 20ου αιώνα. Οι ενδιαφερόμενοι προσκόμισαν τις φωτογραφίες τους στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μπίλλη στην Πλατεία Ιπποδρομίου (τηλ. 2310 264668) από 15 έως 30 Απριλίου. Οι φωτογραφίες ψηφιοποιήθηκαν επί τόπου και επιστράφηκαν στον κάτοχό τους, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα ψηφιακής καταγραφής  ιστοριών σε σχέση με τις φωτογραφίες.
     Το υλικό που θα συγκεντρώθηκε θα εκτεθεί στις 8, 9 και 10 Μαΐου στην Σπουδαστική Εστία "Αλίκη Περρωτή στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στα πλαίσια της τριήμερης εκδήλωσης «Food, Taste Camp and Society» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Κολέγιο Περρωτής και που φέτος θα έχει ειδικότερο τίτλο «Γαστρονομική Ελλάδα: σύντηξη ιδεών, ανθρώπων και υλικών». Στην συνέχεια, η έκθεση αυτή θα μεταφερθεί για δεκαπέντε ημέρες στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
"Μέρα Μαγιού" την Κυριακή. Να πάμε!!!
      Το σκοπούμενο αποτέλεσμα της πρόσκλησης αυτής και όσων ακολουθήσουν με διαφορετικές θεματικές και χρονικές ενότητες φωτογραφιών, θα είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου όπου θα αποτελέσει πηγή έρευνας  στην προσέγγιση της ανακάλυψης της γαστρονομικής ιστορίας και ταυτότητας της πόλης μας.
    Συνάδελφοι, σας καλούμε να επισκεφθείτε την Έκθεση και με την ευκαιρία να βγούμε κάπου εκεί κοντά (στην Περαία ίσως;) για φαγητό και κουβέντα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: